Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ανθούριο. Το φυτό που χαρίζουμε χωρίς να το γνωρίζουμε.

-->
Πολλοί από εμάς έχουμε χαρίσει ή δεχθεί ένα όμορφο ανθός χωρίς να γνωρίζουμε το ποιο είναι . ένα από αυτά τα φυτά ίσως να είναι και το παρακάτω .Ένα κοινό φυτό που πολλοί το χαρίζουμε χωρίς να γνωρίζουμε.
Το Ανθούριο είναι αντιπρόσωπος της οικογενείας των αραϊδών (Araceae). Το anthurium είναι γένος που αποτελείται από 800 περίπου ειδή ενώ μπορεί να φτάνουν και τα 1000 . Τα ειδή που καλλιεργούνται για καλλωπισμό είναι πολλά και προέρχονται κυρίως από την κεντρική και νοτιά Αμερική ενώ εντυπωσιακά ειδή βρίσκουμε στην Χαβάη .
Το Ανθούριο το συναντάμε με πολλές μορφές διαβίωσης . Στα τροπικά δάση της νοτιάς Αμερικής το θα το βρούμε ως επίφυτο με κρεμάμενες ρίζες από τους ανώτερους ορόφους του δάσους προς το έδαφος ενώ πολλά είναι κα τα ημιεπιφυτικά είδη . υπάρχουν όμως και είδη λιθοφυτικά τα όποια αναπτύσσονται και ευδοκιμούν σε σχισμές βράχων όπως το Anthurium amnicola.
Το Ανθούριο το συναντάμε και με τα ονόματα «άνθος φλαμίνγκο» και ως «boy flower » δηλαδή το λουλούδι αγόρι λόγο το σχήματος του.
Τα φύλλα
Τα φύλλα αποτελούνται από δυο μέρη μίσχο και έλασμα .Ο μίσχος είναι επιμήκης και έχει μήκος από 15 έως 30 εκ. . Το σχήμα του φύλλου έχει πολλές μορφές ενώ επάκρια μπορεί να είναι στρογγυλεμένο ,αμβλύ έως οξυκατάληκτο. Το άνω μέρος του φύλλου είναι συνήθως γυαλιστερό και δερματώδες . Το αξιοσημείωτο στα φύλλα του Ανθούριου είναι η ικανότητα των να ακλουθούν το φως του Ήλιου .

Τα άνθη
Τα άνθη του είναι μικρά και βρίσκονται στον σπάδικα , το κεντρικό άξονα του άνθους χαρακτηριστικό της οικογένειας . ο σπάδικας παίρνει πολλές μορφές (σφαιρικό, σπειροειδές , σχήμα μπαστουνιού, ίσιο κλπ )και χρώματα(άσπρο, πράσινο, κόκκινο, μωβ, ροζ και συνδυασμός αυτών). Ο σπάδικας περικλείεται από τη σπάθη. Η σπάθη είναι βράκτιο φύλλο με δερματώδη ύφη , έχει συνήθως έντονο χρώμα το οποίο εμφανίζεται κατά την πλήρη άνθηση .

Συνθήκες ανάπτυξης
Το Ανθούριο όπως και όλα τα είδη της οικογένειας τω αραϊδών προτιμούν σκιερούς χώρους χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο . το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική υλη , συνήθως τύρφη –περλίτης και βρύα , ενώ άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 16-22οC.Η άρδευση του δεν πρέπει να είναι έντονη και να διατηρείται πάντα νοτισμένο ενώ ευνοείται από υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία .
Η συνήθης χρήση του είναι σε ανθοσυνθέσεις , ως γαστρικό (μόνο του ) αλλά χρησιμοποιείται και στην ανθοδετική λόγω της στιλπνής υφής του και του εντόνου χρώματος του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου